Cămările şi pivniţele nu vor fi tocmai pline în această iarnă.
Din cauza recesiunii, braşovenii nu plănuiesc să cheltuiască mai mult de 300-400 de lei pe conserve, zarzavaturi şi
murături, pe care le iau acum o parte şi restul, când vine
pensia sau salariul
Dacă pregătirile pentru prima zi de şcoală s-au terminat, părinţii şi bunicii au acum un alt scop – „garnisirea” cămării cu conserve, zarzavaturi şi murături. Printre cele mai populare preparate din cămara oricărui gospodar se numără zacusca, salata de vinete şi murăturile. „Materia primă” se achiziţionează întotdeauna din piaţă, unde este mai ieftină. Piaţa Dacia, deja se ştie, are preţurile cele mai mici, aşa că pe aici „roiesc” în fiecare zi braşovenii.
Ţelina costă aici între 1 şi 1,5 lei, ceapa albă costă 2 lei, cea roşie 3 lei, iar cea verde – 1 leu legătura. Dovleceii se pot cumpăra cu 1,5 lei, mărarul, cimbru şi busuiocul costă 1 leu legătura, 5 lei costă usturoiul românesc, cartofii – 1 leu, brocoli 5 lei bucata, fasolea verde – 3 lei kg, ardeiul bulgăresc 1 leu legătura. Cu 3 lei se vând ardeii graşi, roşiile de grădină – între 1 şi 2,5 lei, iar o ţelină costă 4 lei bucata. Preţurile sunt accesibile chiar şi pentru pensionari, dar chiar şi aşa „nu sunt suficient de ieftine”. Producătorii nu-s nici ei tocmai mulţumiţi, dar nu se plâng nici că li se strică marfa pe tarabă. „Am venit din Târgovişte ca să-mi vând marfa. Aici merge mai bine. În Târgovişte dau gogoşarii cu 2 lei, aici mai puţin, dar îi vând şi mai repede”, ne spune un producător.
Maxim 400 de lei
În această toamnă, pregătirea cămării se face în tranşe… precum cele de la FMI. Majoritatea gospodarilor şi gospodinelor nu mai deţin resursele financiare de altădată, aşa că fac piaţa cu câte o sacoşă-două. Săptămâna aceasta pun vinete la congelat şi fac zacuscă, peste două săptămâni – sau