Cel mai rău scenariu al ministerului Muncii privind pensiile este ca acestea să nu fie indexate deloc anul viitor, a declarat la INTERVIURILE GÂNDUL ministrul Muncii, Sebastian Lăzăroiu. "Sper să nu facem prostii. Asta este tot ce sper în legătură cu sistemul de pensii", a explicat el. "Deficitul e în continuare foarte mare şi cred că nu trebuie să ne aşteptăm la miracole peste noapte", a adăugat Lăzăroiu. El a precizat că eventuala majorare a pensiilor depinde foarte mult de contextul internaţional.
Întrebat dacă a existat la un moment dat sau dacă există în acest moment în cadrul Guvenului, ca temă de discuţie, naţionalizarea sistemului de pensii private, aşa cum s-a întâmplat în Ungaria, ministrul a ţinut să sublinieze că "Şi în vremurile astea de criză. ..mai ales în vremurile astea de criză, trebuie să ne gândim şi la generaţiile viitoare. Să nu încercăm să sacrificăm tot viitorul ţării ăsteia pentru că, de exemplu, avem alegeri la anul şi hai să mărim pensiile".
În ceea ce priveşte efectele noului Cod al Muncii, ministrul susţine că efectele adoptării lui au fost peste aşteptări, respectiv scoaterea la suprafaţă a locurilor de muncă la negru a avut un ritm mai bun decât cel estimat. Întrebat ce face Guvernul pentru a şi crea noi locuri de muncă, nu doar pentru a le reduce pe cele la negru, Lăzăroiu a adus aminte de nivelul investiţiilor operate de Guvern, care, ca pondere în total cheltuielilor, este foarte bun, dar şi ritmul din ce în ce mai bun al atragerii de fonduri europene.
De ce a preferat Guvernul să taie salariile în loc să dea afară angajaţii care stăteau degeaba: "Nu a fost timp"
În loc să facă o analiză concretă privind structura administraţiei din România, de unde şi câţi angajaţi ar trebui daţi afară, Guvernul a preferat să taie salariile. De ce? Pentru că nu a fost timp, explică Lăzăroiu. "Nu a fost timp