Sute de distincţii primite din partea Statului Român sau a Bisericii le-au fost confiscate basarabenilor trimişi în Siberia de autorităţile comuniste, după reanexarea Moldovei din stânga Prutului.
Din dosarele persoanelor supuse represiunilor politice în anii 1940-1941, păstrate în arhiva SIS, lipsesc multe dintre bunurile confiscate de către NKVD în calitate de „probe" de la cei arestaţi, la momentul reţinerii. Dând bir cu fugiţii în iunie 1941 din Basarabia, bolşevicii au reuşit să-i evacueze nu doar pe cei condamnaţi, dar şi dosarele întocmite, cu toate „probele" confiscate de la „inculpaţi".
Anul 1944, NKVD a revenit în Basarabia doar cu dosarele, nu şi cu lucrurile confiscate de la moldovenii pe care puterea sovietică i-a trimis în închisori sau în gulag. Actualmente în fiecare dosar se află un proces-verbal de ridicare a bunurilor, datat cu anii 1940-1941, dar nu este şi un document ce ar atesta restituirea acestora sau unul ce ar limpezi soarta obiectelor luate cu forţa de la bieţii oameni. Este cunoscută meticulozitatea cu care erau fixate acţiunile procedurale efectuate de colaboratorii NKVD, dar şi responsabilitatea anchetatorilor în ceea ce ţine păstrarea probelor la dosar, aşa încât despre pierderea bunurilor nu poate fi vorba.
Tăvălugul bolşevic venit peste Basarabia la 28 iunie 1940 nu s-a limitat doar la mutilarea fizică a locuitorilor dintre Prut şi Nistru. Comuniştii au devastat biserici şi monumente istorice, au profanat locuri sfinte, au distrus şcoli şi spitale. Ei nu au ezitat să se căpătuiască şi cu multe bunuri de valoare, unele dintre care constituie patrimoniu naţional.
Hoţiile „legale" ale NKVD
Schema era pusă bine pe roate. Astfel, la reţinerea persoanei bănuite, se întocmea un proces-verbal de percheziţie corporală şi altul de percheziţie la domiciliu. Cele ridicate erau, de obicei, fie lucruri personale, fie „