Parcul care l-a impresionat pe împăratul Franz Josef I în urmă cu 110 ani, Rozariul imperial „Regina Maria", va fi refăcut lunile următoare cu ajutorul unei finanţări europene în valoare de 1,3 milioane de euro. Primarul Gheorghe Ciuhandu a explicat că proiectul de modernizare presupune reamenajarea a 11.000 de metri pătraţi de spaţiu verde şi modernizarea a 22.000 de metri pătraţi de spaţiu public destinat recreării.
"Vor fi reabilitate 6.800 de metri pătraţi de alei pietonale, se vor monta 77 de bănci, 12 pergole, 35 de coşuri ecologice, 70 de stâlpi de iluminat fotovoltaici şi un sistem de irigare computerizat. Lucrările ar urma să se finalizeze anul viitor", a declarat primarul Gheorghe Ciuhandu. Contractul de finanţare a proiectului a fost semnat deja de ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, în primăvară.
Un parc cu istorie
Parcul Rozelor a fost creat la sfârşitul secolului al XIX-lea, într-un moment în care era clar pentru toată lumea că vremurile s-au schimbat, că locuitorii urbei au devenit mai numeroşi şi că anumite amplasamente nu îşi mai au rostul. Înainte de secolul XVIII, puţine erau grădinile de flori amenajate în spaţii publice sau semipublice.
Majoritatea se aflau în incintele mânăstirilor, dar şi acolo, florile erau amestecate cu zarzavaturi şi condimente. La începutul celui de-al XIX-lea, Timişoara intra şi ea în pas cu vremurile. Astfel, oamenii au observat că datorită noilor tehnici militare de atac tot mai avansate, spaţiile de apărare din jurul cetăţii au devenit inutile, drept pentru care au început amenajarea unui lanţ de parcuri. Acest proces va dura aproape o sută de ani.
În 1850, Cronin Cromberg, guvernatorul de atunci al Timişoarei, a dispus plantarea de arbori pe terenul viran existent între Cetate şi Fabric. În 1870, au plantat arbori şi flori între Cetate şi Iozefin, pe