Aproximativ 80 de porţi din Oradea, care amintesc, prin detaliile de feronerie, de rafinamentul începutului secolului XX, au fost inventariate de către un grup de tineri, cu ocazia Zilelor Europene ale Patrimoniului. Acestea vor fi protejate de acum, prin Fundaţia pentru Protejarea Monumentelor.
Angela Lupşea, director executiv la Fundaţia pentru Protejarea Monumentelor Istorice, a susţinut astăzi o conferinţă, cu ocazia Zilelor Europene ale Patrimoniului. Anual în perioada 16 -18 septembrie, sub egida Ministerului Culturii, prin Direcţiile Judeţene de Cultură şi Patrimoniu Naţional se organizează Zilele Europene ale Patrimoniului, anul acesta evenimentul aflându-se la a XIX-a ediţie. Tema aleasă pentru această ediţie este „Moştenirea culturală din lemn", iar evenimentele din judetul Bihor sunt cuprinse sub genericul „Arta lemnului în Bihor. Tradiţie şi inovaţie în prelucrarea lemnului". În cadrul conferintei au fost prezentate materialele editate cu această ocazie.
Conştientizarea populaţiei
Tot cu ocazia acestui eveniment, un grup de tineri a lucrat la inventarierea porţilor vechi din Oradea (aproximativ 80 de porţi), porţi care potrivit criticului de artă Ramona Novicov datează de la începutul secolului XX, şi care prezintă „detalii minunate de feronerie, fiind adevărate opere de artă, impresionând prin bun gust şi rafinament, chiar şi cele din anii 1930, realizate în stilul art deco, un stil geometric şi minimalist".
„Activitatea Fundaţiei pentru protejarea monumentelor istorice se bazează pe conştientizarea populaţiei cu privire la importanţa patrimoniului cultural, astfel încât fiecare să dea dovadă de un comportament responsabil. În ceea ce priveşte măsurile concrete luate de municipalitate, acestea vizează iniţierea unei Hotărâri de Consiliu Local pentru a declara cele aproximativ 80 de porţi inventariate, ca protejate la nivel local,