Banca Naţională a României a reactionat la declaraţii făcute de Dinu Patriciu despre Uniunea Europeană şi moneda euro.
„În ziarul Adevărul, de joi, sunt redate declaraţii recente ale omului de afaceri Dinu Patriciu privind Uniunea Europeană, moneda euro, mediul economic din România, politica fiscală şi sistemul bancar din ţara noastră. Ne vedem obligaţi să facem câteva precizări privind referirile la sistemul bancar:
1. Domnul Dinu Patriciu afirmă: ‘ Sistemul de creditare din România trebuie restructurat de la cap la coadă, pe paliere care să ţină cont de capacitatea financiară a firmelor care vor să acceseze împrumuturi’. În acelaşi context adaugă: ‘Ar trebui să existe mici bănci locale, case de economii, cum există în toată lumea civilizată. Apoi, să existe treapta instituţiilor financiare regionale şi apoi marile bănci aflate deasupra lor. Noi avem un singur nivel acum, normal că suferim’.
Reamintim că sistemul bancar din România, în care sunt integrate cele mai multe dintre instituţiile de credit, a fost într-adevăr restructurat de la cap la coadă. În urma acestor restructurări a rezultat un sistem bancar modern şi eficient, care la această oră are o solvabilitate de peste 14 la sută. Cu peste 6 la sută peste normele internaţionale. În legislaţia românească nu există niciun fel de restricţii de ordin geografic sau cu privire la mărimea instituţiilor de credit. Aşa că, după încheierea procesului de restructurare, a rezultat un sistem de creditare diversificat: 39 de bănci sunt universale, cu o reţea de sucursale în toată ţara (marile bănci, de deasupra, cum notează domnul Patriciu); două bănci pentru locuinţe; 48 de cooperative de credit, plus o bancă centrală a cooperativelor; 206 instituţii financiare nebancare, care acordă credite; şi 2.957 de case de ajutor reciproc. Astfel de instituţii se înfiinţează atunci când există iniţiativă, capital