15 septembrie 2008, ziua in care gigantul Lehman Brothers, din SUA, isi declara falimentul. Trei ani mai tarziu, in aceeasi zi de septembrie, toate tarile lumii isi fac griji cu privire la posibilitatea ca Grecia sa intre in incapacitate de plata.
Incercand practic sa demonstreze ca si-au invatat lectia dupa falimentul Lehman Brothers, care a insemnat, de fapt, si inceputul crizei, cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Nicholas Sarkozy dau, acum, asigurari ca nu vor lasa statul elen sa iasa din zona euro, consitienti fiind de efectul de domino ce ar putea urma.
In ceea ce priveste Lehman Brothers, la trei ani de la prabusirea sa, falimentul este inca blocat in instanta. Dar perioada trei ani nu este atat de lunga pe cat pare, spune avocatul bancii de investitii.
"Pentru cel mai mare faliment din lume, trei ani nu este o perioada deosebit de lunga", a declarat avocatul Harvey Miller, intr-un interviu pentru Reuters.
Lehman Brothers a intrat in faliment cu 639 miliarde dolari in active, in urma cu trei ani. Aflata sub protectia Capitolului 11 din legea falimentului, banca a primit, in luna august, avizul judecatorilor sa-i lase pe creditori sa se exprime prin vot asupra unui plan de rambursare de 65 miliarde de dolari.
Acum, reprezentantii sai spera sa obtina aprobarea falimentului din partea tribunalului federal din Manhattan, in decembrie. Asta ar putea permite bancii sa inceapa sa faca platile catre creditori la inceputul anului 2012.
Falimentul Lehman Brothers ramane drept cel mai mare din istorie, dupa cel al companiei WorldCom Inc, din anul 2002, care avea 103,9 miliarde dolari in active.
15 septembrie 2008, ziua in care gigantul Lehman Brothers, din SUA, isi declara falimentul. Trei ani mai tarziu, in aceeasi zi de septembrie, toate tarile lumii isi fac gr