Grupul Erste incearca, printr-o miscare de culise, sa puna mana pe inca 24,2% din actiunile BCR, cea mai importanta banca din Romania. Austriecii au convins sefii a patru din cele cinci SIF-uri sa accepte o "oferta de criza", care coteaza banca la 2 miliarde euro, de trei ori mai putin decat in urma cu sase ani.
Austriecii de la Erste au anuntat, miercuri seara, in jurul orei 21.30, (o ora mai putin obisnuita pentru astfel de comunicari) ca au ajuns la un acord cu 4 dintre cele 5 societati de investitii financiare (SIF-uri), pentru a prelua 24,12% din actiunile BCR.
Tranzactia ar implica un schimb de titluri plus o suma in cash. In total, echivalentul a 435 milioane de euro. La aceasta cotatie, BCR ar valora in prezent 2,05 miliarde de euro, fata de 6,2 miliarde de euro, in momentul privatizarii. Erste a cumparat acum sase ani pachetul majoritar de 61,8% din actiunile BCR, intr-o tranzactie de 3,75 miliarde de euro.
O afacere profitabila pentru toata lumea, au declarat la unison reprezentantii SIF-urilor si ai Erste. Sa fie oare asa?
Nu toata lumea crede in “beneficiile” acestei tranzactii. Iar poate cel mai important purtator de cuvant este seful de la SIF Moldova, Costel Ceocea, reprezentantul singurei societati care nu a fost inclusa in tranzactie. SIF Moldova detine 6% din BCR.
“Noi nu am primit o asemenea oferta”, a declarat Ceocea. Nici daca ar fi primit-o, n-ar fi acceptat-o in conditiile propuse de austrieci. “Nu putem intelege tonul imperativ al Erste si nici nu am inteles nivelul maximal impus prin oferta. Asteptam o oferta concreta, la sediul nostru si nu prin comunicate de presa, vom intreba actionarii si vom vedea”, a mai spus seful SIF Moldova.
Cat valoreaza BCR?
Sefii SIF Banat Crisana, SIF Transilvania, SIF Munteania si SIF Oltenia au acceptat oferta Erste Bank, insa pentru a vin