Cei care doresc să îşi unească destinele în faţa ofiţerului de stare civilă trebuie să se prezinte cu dosarul complet cu zece zile înainte de fericita zi. Cei doi soţi trebuie să se prezinte personal la Starea Civilă pentru a depune toate actele. Tot aici ei vor completa şi o declaraţie prin care îşi anunţă intenţia de căsătorie.
Ora şi data oficierii se stabileşte de către ofiţerul de stare civilă, în funcţie de dorinţele celor doi miri, dar şi de posibilităţile conferite de programul serviciului.
Autoritatea locală aduce la cunoştinţa publicului căsătoriile care urmează să fie oficiate, prin afişare la sediul instituţiei. Cununia civilă poate fi realizată numai în localitatea în care îşi are domiciliul stabil cel puţin unul dintre cei doi soţi.
Acte necesare
La dosar vei depune actele de identitate sau paşapoartele (pentru cetăţenii străini şi pentru cetăţenii români care domiciliază în străinătate), original şi copie, valabile la data depunerii actelor şi la data încheierii căsătoriei, certificatele de naştere în original şi copie, certificatele medicale prenupţiale (valabile două săptămâni de la data emiterii şi care trebuie să cuprindă menţiunea expresă că persoana în cauză se poate căsători).
Pentru cei care nu sunt la prima căsătorie, pe lângă actele menţionate mai sus, în funcţie de situaţie, solicitanţii mai au nevoie şi de alte acte. Cei divorţaţi vor aduce şi sentinţa de divorţ în două exemplare, ambele rămase definitive şi legalizate. Cei care au rămas văduvi vor aduce certificatul de deces, în original şi copie.
În cazul în care din căsătoria anterioară au rezultat copii şi aceştia sunt în îngrijirea soţului sau soţiei care se recăsătoreşte, se vor prezenta certificatele de naştere în oiginal şi copie.
În momentul în care vei scoate actele, trebuie să ai alături doi martori, care să aibă asupra lor buletinele de