Deşi cu câteva luni în urmă NASA a retras din uz navetele spaţiale, după 30 de ani de folosinţă, noul program aminteşte de începuturile erei spaţiale. Sistemul de Lansare Spaţială, cu un cost de 35 miliarde dolari, potrivit unor surse de pe lângă Casa Albă, se bazează pe o uriaşă rachetă alimentată cu combustibil lichid, asemănându-se ca aspect cu misiunile Apollo.
Până şi poziţia astronauţilor la bord aminteşte de istorie, ei stând într-o capsulă situată în vârf. Dar, spre deosebire de vechile misiuni, obiectivele noului program sunt mai îndrăzneţe, prima destinaţia stabilită fiind un asteroid, iar cea de-a doua, planeta Marte.
Scott Hubbard, fost director al NASA şi membru în comisia de anchetă a accidentului navetei Columbia din 2003, declară că noul program „este o călătorie înapoi în viitor, bazată pe o fiabilă tehnologie (de combustie) lichidă".
Costisitorul proiect va duce astronauţi în spaţiu în viitorul apropiat, dar testele de lansare (iniţial fără echipaj) sunt programate a avea loc la Cape Canaveral, Florida, peste şase ani.
Mărimea, forma şi importanţa mai mare a combustibililor lichizi decât în cazul recent retraselor navete amintesc mai mult de bătrânul program Apollo. Uriaşele rachete vor fi alimentate de hidrogen lichid şi oxigen lichid. De altfel şi rachetele ruse Soyuz sunt alimentate tot cu combustibili lichizi.
Citeşte mai multe pe stiintasitehinca.com