Marţi, 6 septembrie a.c., dl Daniel Petru Funeriu, ministrul educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului, a dat publicităţii rezultatele clasificării universităţilor realizate în conformitate cu Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011. Astfel, pe baza evaluării realizate de un consorţiu alcătuit din Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS), Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice (CNCS), Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), alături de Asociaţia Universităţilor Europene (EUA) – ca organism de evaluare extern, circa 100 de universităţi publice şi private din România au fost clasificate în trei categorii. Ne vom referi, în cele ce urmează, la instituţiile academice care includ în oferta lor studii superioare din domeniul medical.
Din prima c Publicitate ategorie, a universităţilor de cercetare avansată şi educaţie, fac parte UMF „Carol Davila“ Bucureşti, UMF „Gr. T. Popa“ Iaşi şi UMF „Iuliu Haţieganu“ Cluj-Napoca, alături de alte nouă instituţii de învăţământ academic. Ca o consecinţă directă a clasificării, acestor universităţi li se va aloca, în anul universitar 2011–2012, un număr total de locuri la masterat şi doctorat cu aproximativ 20% mai mare decât în anii precedenţi (aproximativ 85% din locurile totale la doctorat).
În a doua categorie, a universităţilor de educaţie şi cercetare ştiinţifică, regăsim UMF „Victor Babeş“ Timişoara, UMF din Craiova, UMF din Târgu Mureş, dar şi universităţile „Transilvania“ din Braşov, „Ovidius“ din Constanţa, „Lucian Blaga“ din Sibiu, „Dunărea de Jos“ din Galaţi şi Universitatea din Oradea. Aceste instituţii primesc un număr de locuri pentru programele de masterat similar celui de anul trecut, dar numărul de locuri la doctorat este diminuat, acestea fiind atribuite doar programelor evaluate ca fiind p