Instanţa supremă a dispus confiscarea a peste 4 milioane de lei din averea dobândită de fostul ministru PSD Dan Ioan Popescu şi soţia sa întrucât suma respectivă reprezintă cheltuieli făcute în baza unor venituri a căror obţinere s-a dovedit a fi ilicită, scriu judecătorii în motivarea deciziei, informează Mediafax.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a admis, în 14 iulie, sesizarea procurorului general al României privind dobândirea averii de către Dan Ioan Popescu şi soţia sa. Instanţa a decis atunci confiscarea a peste 4 milioane de lei, soluţia putând fi contestată în termen de 30 de zile la un complet superior.
Instanţa a constatat că valoarea de 2,62 milioane de lei, pretins încasată în baza unui contract de cesiune de părţi sociale la SC Ital Agency SRL, nu poate fi inclusă la capitolul venituri, nefiind dovedită ca fiind obţinută real, "deci cu atât mai puţin licit", scrie instanţa în motivarea deciziei din 14 iulie.
Judecătorii au apreciat că actul juridic de cesiune a părţilor sociale a fost fictiv şi fondat pe o cauză falsă.
Astfel, într-un interval de cinci luni, Dan Ioan Popescu şi soţia sa au făcut cheltuieli de 810.000 de lei pentru majorarea capitalului social al SC Ital Agency SRL, numărul părţilor sociale crescând de la 3.500 la 11.600 având valoarea nominală de 100 de lei.
În 9 februarie 2001, acuzaţii au cesionat părţile sociale către Smaranda Boszormenyi, valoarea tranzacţiei fiind de 2,62 milioane de lei. În martie 2001, aceasta a cesionat părţile sociale cu titlu gratuit către Mihaela Sanda Rădulescu (acţionar principal la Euroimob SRL) şi Ionel Pepenică (director general al SC Luxten Lighting SA Arad - Sucursala Bucureşti).
"Cesiunea părţilor sociale s-a făcut către o persoană interpusă (...) este de neexplicat din punct de vedere economic dar nu numai cum această persoană care, aparent a plătit cerect