Au mai rămas puţine zile până când toți elevii, din clasa a II-a până în ultimul an de liceu, vor auzi celebrul îndemn „Scoateţi o foaie de hârtie...”.EVZ prezintă modele de subiecte pentru toate materiile. Sursa: Adi Pîclișan
Vor fi lucrări de control atipice, pentru că notele nu se comunică decât părinţilor, şi nu se trec în catalog. Scopul acestor examene este de a stabili nivelul de cunoştinţe la care se află elevii la început de an. În funcţie de rezultate, profesorii vor şti cum să pregătească materia şi cum să adapteze predarea pentru fiecare clasă.
Nu se fac ierarhizări
Numărul materiilor la care se susţine testarea creşte odată cu clasa. Dacă în clasa a IV-a, spre exmplu, se dă examen la Limba şi literatura română, Matematică şi Ştiinţe, în clasa a VIII-a examenul este la Limba şi literatura română, Limba şi literatura maternă, Limba modernă 1, Matematică, Fizică şi Biologie. Nu se fac ierarhizări în funcţie de note, şi este interzisă reorganizarea claselor pe baza nivelului de pregătire.
Durata testului este de 15-45 de minute, în funcţie de nivelul de studiu, iar punctajul acordat este de 90 de puncte, la care se adaugă 10 din oficiu.
Examenul la clasa a IV-a
Un test la clasa a IV-a, la Limba şi literatura română durează 30 de minute şi conţine două părţi. Un model de subiect, prezentat de Ministerul Educaţiei are următoarele cerinţe: Se dă un text, în care sunt subliniate cuvintele: "spaimă" şi "se înălţau", şi li se cere elevilor să scrie câte un cuvânt asemănător ca înţeles pentru fiecare dintre acestea.
Alte cerinţe presupun recunoaşterea în text a unui substantiv comun şi a unui pronume personal, crearea unei propoziţii în care "a dansa" să fie la viitor şi scrierea unei propoziţii cu ortogramele şi cuvintele: "l-a găsit", "la fereastră", "i-a dat", "i-a bicicleta". În partea a doua a testului, li se cere să scrie un