Nivelul fluviului Dunărea a scăzut în ultima perioadă determinând scăderea nivelului apei în bazinul de aspiraţii al apei de răcire necesară funcţionării Unităţilor 1 şi 2 de la centrala nuclearo-electrică de la Cernavodă, iar dacă nivelul Dunării ajunge la 2,50 mdMB, unul din reactoare va fi oprit.
În prezent, nivelul apei din bazinul de aspiraţie este de 3 mdMB (metri Dunăre faţă de nivelul Mării Baltice), faţă de nivelul mediu de 4,5-5 mdMB, etalonul de măsură fiind nivelul Mării Baltice. Prognoza hidrologică realizată şi transmisă de către Institutul Naţional de Hidrologie indică scăderea în continuare a nivelului apei Dunării.
"În astfel de condiţii, SN Nuclearelectrica SA monitorizează cu atenţie evoluţia nivelului fluviului Dunărea şi, în funcţie de valorile din bazinul de aspiratie, se pot adopta următoarele decizii: oprirea unei unităţi atunci când nivelul ajunge la 2,50 mdMB sau oprirea şi celei de-a doua unităţi atunci când nivelul ajunge la 2,35 mdMB", se arată într-un comunicat transmis de Nuclearelectrica.
Oficialii companiei spun că, în cazul opririi uneia sau ambelor unităţi, există totuşi suficientă apă în bazinul de aspiraţie încât să se poată asigura răcirea reactoarelor pentru care se utilizează pompe speciale cu înălţimea de aspiraţie mult mai joasă, în jur de 1,4 mdMB.
"În prezent, CNE Cernavodă funcţionează la parametrii normali, asigurându-se debitul de apă de răcire necesar", precizează reprezentanţii Nuclearelectrica.
Situaţia actuală este comparabilă cu cea din anul 2003, când în mod conservativ a fost oprită Unitatea 1 de la Cernavodă fără evenimente negative din punct de vedere al securităţii nucleare.
"Asigurăm populaţia că funcţionarea CNE Cernavodă se realizează în condiţii normale respectând cerinţele de securitate nucleară", se mai arată în comunicat.
Nuclearelectrica deţine cele două unităţi a