Un decan din cadrul universitatii din Beijing a fost respins de Academia Chineza de Stiinte pentru ca si-a manifestat fatis nemultumirile fata de comunitatea de cercetare din China. Rao Yi, decan al facultatii de Stiinte Naturale din Beijing si celebru cercetator in lume, a fost respins de catre comunitatea academica de stiinte din China pentru ca a indraznit de-a lungul timpului sa vorbeasca despre cum functioneaza cercetarea in Republica Populara Chineza si sa acuze "relatiile" din sistem si modul de a publica lucrari de cercetare "frecvent si repede", in loc sa se astepte "rezultate importante in timp", relateaza publicatia chineza Caixin.
Potrivit publicatiei citate, profesorului Rao Yi, prin experienta sa si activitatea sa de cercetare, avea toate sansele sa fie primit in cadrul conducerii Academiei Chineze de Stiinte (CAS). Rao Yi a activat ca profesor de neurologie la Universitatea Northwestern si in prezent ocupa pozitia de decan a facultatii de Stiinte Naturale la cea mai prestigioasa universitate din China, Universitatea din Beijing.
Cu toate acestea, propunerea de numire a lui Rao in conducerea CAS a fost respinsa in prima runda de vot a membrilor conducerii, o decizie care a zguduit cercurile academice din China si comunitatea stiintifica.
Rao a raspuns imediat si a scris pe blogul sau ca "dupa ce mi-am exprimat respectul meu si multumirile mele ... Nu voi mai fi un candidat."
"Rezultatele importante se obtin in timp. In China se publica cat mai frecvent si repede"
Pica pe care se pare ca i-o poarta Academia Chineza de Stiinte lui Rao Yi provine in mare parte din cauza modului fatis si sincer in care a vorbit de-a lungul timpului Rao Yi despre sistemul chinez de cercetare stiintifica sau despre tehnologiile de modificare genetica a culturilor agricole.
Rao Yi a insistat mereu ca cercetarea se face cu