Biserica nu trebuie să se amestece în politică! Aşa reiese dintr-un studiu realizat de fundaţia Soros România. Peste 80% dintre români nu sunt de acord ca preoţii să sfătuiască oamenii cu cine să voteze. RFI a discutat cu politologul Ovidiu Voicu, manager de programe la Fundaţia Soros, despre legăturile dintre Biserică şi politică, dar şi despre sinceritatea credinţei la români.
Rep.: În timp ce aproape trei sferturi din populaţie au încredere multă şi foarte multă în biserică, peste 80% dintre români nu sunt de acord ca preoţii să sfătuiască oamenii cu cine să voteze. Cum se explică asta ?
Ovidiu Voicu: Într-un fel, vorbim aici de cele două extreme ale spaţiului social, să spunem. Pe de o parte avem religia, unde avem participarea cea mai mare şi pe de altă parte este politica, unde avem participarea cea mai scăzută. Noi am vrut să vedem dacă asistăm la o suprapunere. Românii nu prea doresc să-şi amestece religia cu politica. Sunt două posibile explicaţii. Una din ele este legată de imaginea politicii. Politica e ceva murdar, ca să spunem pe scurt, cam asta este percepţia, deci în politică avem minciună, furt, corupţie, trafic de influenţă. Pe de altă parte, biserica sau religia ar trebui să fie imaginea unor valori morale, creştine, care sunt opuse celor pe care le vedem în politică. Aici apare o primă respingere.
A doua explicaţie este înţelegerea distincţiei între public şi privat. Adică în mai mare măsură, românii înţeleg că religia ţine de sfera privată, este ceva pe care îl avem fiecare dintre noi, dar nu este obligatoriu să-l impunem celorlalţi. Or politica este eminamente spaţiul public, este ceea ce avem în comun.
Rep.: Pe de altă parte, 70% dintre români contribuie cu bani la biserică, mai reiese din acest studiu. Ce vă spune asta?
O.V.: Asistăm în România la un comportament religios care are mai degrabă componen