Fluviul a scăzut 144 de centimetri sub nivelul de referinţă, ajungând şi la adâncimi de 1,3 metri, minimul ultimilor cinci ani. Malurile Dunării s-au transformat în deşert, navele de marfă au rămas blocate, iar alimentarea oraşelor cu apă este în pericol.
Fluviul Dunărea a înregistrat în ultimele zile cel mai scăzut nivel din ultimul deceniu. Astfel, la mira de la Cernavodă, s-a înregistrat ieri-dimineaţă cota de minus 126. De la o zi la alta, Dunărea scade în dreptul oraşului Cernavodă cu 2 centimetri. Pe luciul apei au apărut insuliţe, loc tocmai bun de odihnă pentru păsările călătoare. Pentru localnici nu este un fenomen inedit. Ei spun că în urmă cu patru-cinci ani Dunărea a secat şi mai mult şi a fost nevoie să se oprească reactorul de la Cernavodă.
Citiţi şi:
UPDATE Un vas de croazieră maltez a eşuat într-un banc de nisip în dreptul localităţii doljene Bistreţ
Administraţia Bazinală de Apă Jiu: “Debitele Dunării, în scădere”
MEHEDINŢIUPDATE Situaţia se înrăutăţeşte pe Dunăre: 17 convoaie blocate, dar şi un pasager eşuat într-un prag de nisip
MEHEDINŢIUPDATE Probleme pe Dunăre, din cauza cotelor mici ale fluviului. 11 nave aşteaptă în amonte de Măgurele
Circulaţia fluvială, greoaie
Circulaţia pe Dunăre se desfăşoară cu multă dificultate. Practic, înainte de a se încărca o barjă şi a ieşi cu ea pe canal, se cer informaţii privind pescajul pe care trebuie să-l aibă nava. „Dunărea nu este plată şi, din loc în loc sunt praguri. Spre exemplu, în zona noastră, la kilometrul 292, la o distanţă de opt kilometri mai jos de Cernavodă, există un astfel de prag. Barjele trebuie să-şi ajusteze pescajul în funcţie de aceste praguri. În zona noastră se circulă, dar cu dificultate, însă pe sectorul Giurgiu - Călăraşi circulaţia este închisă", spune Liviu Negoiţă, căpitanul-şef adjunct al Căpităniei Portului Cernavodă. @N