Gazele de şist, poate cel mai în vogă combustibil al momentului, s-au aflat pe masa discuţiilor dintre oficialii români şi cei americani în cadrul vizitei recent finalizate a autorităţilor locale la Washington.
Ce-i atrage pe americani într-o ţară brăzdată de căutări după petrol şi gaze în ultimii 150 de ani şi care-şi va epuiza resursele convenţionale de hidrocarburi în mai puţin de 15 ani?
Gazele de şist sunt practic tot gaze obişnuite, dar care sunt blocate în şisturi argiloase şi care sunt mai greu de exploatat faţă de gazele convenţionale.
Acest tip de gaze neconvenţionale a început să capete din ce în ce mai multă importanţă, discuţia despre ele fiind mai fierbinte ca niciodată mai ales ţinând cont de declinul producţiei din Marea Nordului şi de regresul înregistrat de energia nucleară odată cu decizia Germaniei de a-şi închide toate reactoarele.
Devenite deja ceva comun în SUA, petroliştii de peste ocean au sesizat oportunitatea dată de piaţa europeană. De exemplu, ExxonMobil, cea mai mare corporaţie petrolieră a lumii, s-a apucat de treabă în Germania şi Polonia, iar Shell s-a dus în Suedia, arată Bloomberg. România nu a fost ocolită, gazele de şist atrăgându-le atenţia americanilor de la Chevron, dar şi ungurilor de la MOL.
"A fost discutată posibilitatea implicării Statelor Unite în oferirea de expertiză pentru proiecte comune în domeniul exploatării gazului de şist, precum şi sprijinul părţii americane pentru acţiuni în domeniul energiei şi al rutelor alternative, cum este Coridorul Sudic", arată un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe în urma întâlnirii cu oficialii americani.
Gaze de şist pentru 60 de ani?
În iulie 2010 Chevron a depus oferte câştigătoare pentru trei perimetre din sud-estul României cu o suprafaţă totală de 2.700 de kilometri pătraţi. Firma mai are dreptul de a explora pe un pe