Suveranul Pontif, membru onorific la Schalke 04, a iubit sportul şi drumeţiile
A schimbat soarta meciului. A jocului impus prin tratatele de pace şi menţinut de şefi de stat laşi, care au ales să închidă ochii la atrocităţile comise de bolşevici. Marile puteri, cu economiile zdruncinate de Al Doilea Război Mondial, au predat o bucată din Europa unui criminal cu sînge rece - Iosif Visarionovici Stalin. Au trecut decenii pînă cînd, sub presiunea Occidentului, apăsat de mustrări de conştiinţă, URSS să-şi ridice un pic piciorul de pe gîtul Estului. Comunismul, cu tot apanajul său represiv, arbitra încă destine. Acesta a fost contextul în care, pe 16 octombrie 1978, a fost ales Karol Wojtyla în fruntea Bisericii Catolice, primul Papă polonez şi, totodată, primul Papă din afara Italiei după 455 de ani.
Supranumit "Campionul Libertăţii", Suveranul Pontif a fisurat zidul terorii, a avut o contribuţie majoră la căderea regimurilor comuniste din estul Europei.
Plimbări cu caiacul şi un brevet pentru bicicletă
Nu întîmplător, primele cuvinte adresate credincioşilor strînşi în Piaţa San Pietro au fost "Nu vă temeţi!". În primul discurs improvizat în italiană, Papa Ioan Paul al II-lea a trecut peste canoane, eliberîndu-se de formalităţi: "Dacă greşesc, să mă corectaţi!". Mulţimea a aplaudat, încîntată că omul care purta mitra papală se purta firesc şi era simpatic.
Un lider al Vaticanului nonconformist, pasionat de teatru şi poezie, care a rupt barierele istoriei şi a apropiat credincioşii de Biserică. Un spirit viu, menţinut treaz şi cu ajutorul sportului. A fost portar de fotbal în liceu şi facultate şi nu a renunţat la mişcare nici cînd a început să urce în ierarhia Bisericii Catolice. La muzeul deschis în Piaţa San Pietro, cu prilejul beatificării sale din 1 mai 2011, am găsit cîteva mărturii ale unei vieţi în armonie cu ed