Dâmboviţenii pot petrece două zile de neuitat, pe 17 şi 18 septembrie, la „Răvăşitul oilor”. Autorităţile runcene s-au preocupat ca participanţii să se simtă bine, să depăşească măcar pentru câteva ore problemele vieţii de zi cu zi. De la copii la bătrâni, fiecare va avea momentul său de bucurie.
De 20 de ani, în cel de-al treilea weekend al lunii septembrie, dâmboviţenii sunt invitaţi la Runcu, la „Răvăşitul oilor”. Este singura ocazie pe care o aveţi să aflaţi, direct de la sursă, detalii picante din viaţa ciobanilor, care coboară de la munte cu turmele de mioare. Tradiţia spune că mai întâi se „măsoară” laptele şi brânza. Bacii se tocmesc cu proprietarii şi efectuează plata în bani şi produse. Meniul sărbătorii conţine obligatoriu dansuri populare, cântece pastorale, bulz, pastramă, mici şi bere.
Pe Valea pârâului Ialomicioara, la podul de la Brebu, se adună meşteri populari din toată ţară, producători agricoli şi crescători de animale. Porneşte practic o adevărată întrecere în etalarea bunătăţilor specifice zonelor de munte. Pastrama şi brânzeturile de toate tipurile sunt la loc de cinste şi le puteţi procura la preţuri mult mai mici decât în lanţurile de magazine. Renumitul bulz ciobănesc este preparat pe loc de oierii de la Fundata, Rucăr şi Bran.
Discotecă în aer liber pentru tineri
Autorităţile runcene s-au preocupat de fiecare dată ca participanţii la „Răvăşitul oilor” să se simtă bine, să depăşească măcar pentru câteva ore problemele vieţii de zi cu zi. Anul acesta, programul va fi mult mai diversificat decât în trecut. Sâmbătă, pe 17 septembrie, vor urca pe scenă zeci de formaţii artistice din judeţ. Ziua se va încheia cu un superb foc de artificii şi o discotecă în aer liber.
„Copii, tineri sau bătrâni, fiecare se va bucura de momentul său, de ceea ce-i place mai mult. Avem folclor, avem muzică uşoară, avem comedii şi al