Trei cutremure cu magnitudinea de 6 grade pe scara Richter s-au produs joi dimineaţă, în mai puţin de o oră, în intervalul 7:53-8:43 GMT (10:53-11:43, ora României) în Noua Zeelandă, Japonia şi Cuba.
Gheorghe Mărmureanu, fostul director al Institutului de Fizică a Pământului, a declarat pentru gândul că aceasta este o situaţie normală, în condiţiile în care, în lume, se produc zilnic 65 de cutremure de peste 4 grade.
"Pentru noi, deocamdată, nu există pericol, pentru că lucrează puternic blocul tectonic din Asia. Abia din 2022, lucrurile vor fi mai complicate pentru Europa, dar nu neapărat pentru România, pentru că activitatea se va concentra în zona Banatului, şi nu în Vrancea", a precizat Mărmureanu.
Cutremurele din zona Banatului sunt mai puţin periculoase pentru că sunt de suprafaţă, localizate la 25-30 de kilometri adâncime, faţă de cele din Vrancea, care se produc la 60-200 de kilometri adâncime. Profesorul Mărmureanu a precizat însă că şi în Vrancea au loc cutremure de suprafaţa.
Cutremul din Noua Zeelandă s-a produs la ora 7:53 GMT (10:53, ora României), a avut o magnitudine de 6 grade şi s-a produs la o adâncime de 13 kilometri.
Epicentrul seismului a fost localizat la 680 de kilometri de Auckland şi la peste 900 de kilometri de Wellington. Nu a fost emisă alertă de tsunami. Noua Zeelandă, care găzduieşte în prezent Campionatul Mondial de Rugby, se află în zona Cercului de Foc al Pacificului, la fel ca şi Japonia. Această zonă concentrează peste 60% dintre vulcanii activi existenţi în prezent.
Seismul înregistrat în largul coastelor de est ale Japoniei, la ora 8:00 (ora 11:00, ora României), a avut o magnitudine de 6,2 grade pe scara Richter, fără a genera însă alertă de tsunami.
Hipocentrul acestui cutremur a fost localizat la zece kilometri adâncime în Oceanul Pacific.
Un cutremur puternic a lovit şi