Zilele acestea, băncile germane sunt pur şi simplu măcelărite la bursă. Acţiunile instituţiilor financiare germane au scăzut atât de dramatic, încât Deutsche Bank mai valorează per total doar 20 de miliarde de euro, chiar dacă are un capital propriu de 50 de miliarde. Este fundamentată raţional această situaţie?, se întreabă Sueddeutsche Zeitung.
Deocamdată, tema predominantă la burse este criza datoriilor suverane din zona euro. Adâncirea problemelor ar reprezenta o situaţie foarte gravă pentru băncile germane, dar şi europene, în general. Acţiunile băncilor sunt privite exclusiv prin prisma riscurilor şi toată lumea vrea să scape de ele. Dacă trendul va continua, atunci lipsa încrederii din pieţe s-ar putea traduce într-un necesar de susţinere financiară publică, la fel cum a fost cazul în 2008 după falimentul Lehman Brothers.
În cazul în care datoria Greciei nu va mai putea fi rambursată, lumea va fi confruntată cu o nouă criză bancară de proporţii. Nici nu ar mai trebui să se agraveze problemele din Spania, Portugalia sau Italia, Atena ar fi de ajuns. Din acest punct de vedere, pieţele au reacţionat corect. Deprecierea cursurilor acţiunilor este expresia tot mai probabilă a acestui scenario, potrivit Sueddeutsche Zeitung.
The Telegraph: Oare ezitarea germană privind moneda euro va trage întreaga lume în jos?
Uniunea monetară pare a nu fi funcţionat. Dar Germania, cea mai puternică economie europeană, nu vrea să îşi asume consecinţele. În acest context ar trebui să ne întrebăm: oare Germania chiar vrea să facă parte din Europa? Răspunsul este vital pentru că soarta Europei este cu adevărat în mâinile germanilor. În prezent, însă, Germania este paralizată. Ţara este prinsă între o clasă politică fidelă ideilor aproape depăşite de solidaritate europeană şi o populaţie care nu înţelege de ce ar trebui să subvenţioneze belelele