Costel Ceocea, preşedintele SIF "Moldova" (SIF2), a deplâns, ieri, lipsa de unitate a SIF-urilor în cadrul discuţiilor cu Erste, precizând că o ofertă mai bună ar fi fost obţinută dacă SIF-urile ar fi negociat împreună.
SIF Moldova nu era menţionată de Acordul publicat miercuri seară de Erste, însă, ieri, conducerea SIF2 a anunţat că a primit, la 14.30, scrisoarea privind "Condiţiile generale privind retragerea SIF-urilor din BCR", din partea Erste.
Petre Pavel Szel, preşedintele SAI Muntenia, care administrează SIF "Muntenia", a precizat că oricând cineva poate spune că ar fi obţinut un preţ mai bun, dar s-a ferit să comenteze poziţia SIF2 "Moldova".
Domnul Szel a respins acuzaţiile unora dintre acţionarii SIF-urilor cum că managementul acestora ar fi negociat cu Erste în dezavantajul lor: "A fost nevoie de foarte multă muncă astfel încât să ajungem la o formă în concordanţă cu legile româneşti şi austriece şi să nu poată fi contestat de vreun terţ.
În afară de SIF "Transilvania", care, teoretic, are posibilitatea să ţină AGEA, noi ne-am limitat la tranzacţiile pe care le permit competenţele Consiliului de Administraţie.
Salariaţii BCR deţin, în total, circa 1% din acţiunile BCR şi probabil că Erste poate să le ofere o sumă mai mare".
În 2006, Erste a propus salariaţilor să le răscumpere acţiunile BCR la preţul de 6,5 euro/titlu sau să le ofere şase acţiuni EBS pentru o acţiune BCR.
Reprezentanţii Erste ne-au precizat, însă, că în 2006, situaţia era alta faţă de cea de acum, când, de exemplu, cursul era de 3,3 lei pentru un euro. Şi în 2010 a mai avut loc o ofertă de răscumpărare a acţiunilor BCR.
Preţul oferit atunci a rezultat din înmulţirea valorii contabile a BCR pe acţiune cu multiplu rezultat din împărţirea valorii de piaţă a BRD-SOC GEN cu valoarea contabilă a acesteia, plus o primă de 50%.
"Oferta făcu