Cancelarul german Angela Merkel a respins astăzi, fără menajamente, varianta euro obligaţiunilor în zona euro ca o soluţie la criză şi a spus că problema nu se rezolvă prin „colectivizarea datoriilor".
"Ca să aduci cu ratele la acelaşi nivel, ai nevoie de nivel similar de competitivitate, de situaţii similare de buget. Nu le atingi colectivizând datoriile", a spus Merkel într-un discurs la Salonul Auto de la Frankfurt, citat de Reuters.
Cancelarul german, care se confruntă cu o puternică opoziţie în privinţa măsurilor pentru salvare zonei euro, a adăugat că nu există nici un mod rapid şi uşor de ieşire din criza datoriilor, doar un proces individual, al fiecărei ţări, de a pune în ordine, pas cu pas, sistemul fiscal naţional.
Mulţi investitori văd punerea în comun a datoriilor ca fiind cea mai bună cale de ieşire, deoarece ar asigura pieţele că economiile mai puternice din Europa îşi asumă responsabilitatea pentru cele mai slabe.
Euro-obligaţiunile, soluţia fără efect imediat
Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a anunţat ieri, în faţa Parlamentului European de la Starsbourg, că va îndemna ţările din zona euro să emită obligaţiuni comune ca mijloc de combatere a crizei datoriilor. Imediat după anunţul lui Barroso, Reuters a semnalat creşterea acţiunilor europene şi a euro. Preşedintele CE a spus încă că această soluţie nu va răspunde nevoilor imediate care pot fi rezolvate doar prin voinţă politică şi adoptarea pachetelor privind stabilitatea financiară şi fiscală.
Prin aşa-numitele "eurobonduri", statele membre ar trebui să poată împrumuta bani în mod colectiv. Acest lucru ar consolida poziţiile ţărilor mai îndatorate cum ar fi Grecia şi Portugalia, deoarece le-ar permite să se împrumute mai ieftin.
Cu toate acestea, Germania şi-a exprimat opoziţia faţă de această idee. Deoarece Germania este