Unul din marile scandaluri dâmboviţene, legat de construirea Cathedral Plaza, a ajuns de notorietate mondială. Referiri la acest caz se fac în "Raportul cu privire la libertatea religioasă internaţională, iulie-decembrie 2010" publicat de Departamentul de Stat al SUA, cu câteva ore înainte de semnarea acordului privind scutul antirachetă. Respectivul document conţine o serie de critici la adresa ţării noastre.
În secţiunea raportului referitoare la libertatea religioasă din România se face trimitere directă la Cathedral Plaza: "Conform autorităţilor Bisericii Romano-Catolice şi conform rapoartelor media, procesul cu privire la construirea unei clădiri de 19 etaje în zona de protecţie a Catedralei Sfântul Iosif din Bucureşti, declarată monument istoric, a rămas nerezolvat.
Pe data de 3 noiembrie, Curtea de Apel Suceava a pronunţat o sentinţă în favoarea Arhiepiscopiei Romano-Catolice, anulând autorizaţia de construcţie a dezvoltatorului. În ciuda hotărârii judecătoreşti şi a repetatelor proteste din partea Arhi-episcopiei Ro-mano-Catoli-ce şi a credincioşilor, dez-voltatorul nu a încetat lucrările de construcţie".
Acest lucru a fost punctat şi de Arhiepiscopia Romano - Catolică din Bucureşti, care, într-un comunicat de presă, îşi exprimă încrederea că în curând întreaga dispută va fi soluţionată definitiv: "Sperăm că recenta vizită în Statele Unite a Preşedintelui României, care a coincis cu atenţionarea de către Departamenul de Stat a autorităţilor române, să impulsioneze şi securizarea libertăţii religioase în România prin punerea în aplicare cât mai rapidă a sentinţei Curţii de Apel Suceava şi demontarea clădirii ilegale Cathedral Plaza". Cazul "Cathedral Plaza" a devenit cunoscut pe plan internaţional încă de acum cinci ani prin luări de poziţie în Senatul Româ-niei, în Parlamentul European dar şi prin intervenţiile Papei Benedict al XVI-lea. @