Românii vor consuma mai multă electricitate la iarnă, după eliminarea subvenţiilor la căldură, ceea ce ar putea pune în pericol sistemul energetic. De la începutul anului, peste 17.000 de apartamente au renunţat la încălzirea centralizată. Aproape jumătate din debranşări au avut loc în luna iulie.
Guvernul a eliminat la finele lunii august subvenţiile de la stat care acopereau 45% din costurile CET-urilor cu achiziţia combustibilului, dar intenţia a fost anunţată încă din mai. Potrivit datelor Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice, în primele şapte luni ale acestui an s-au debranşat 17.718 apartamente, iar în sistemul centralizat au mai rămas doar 1.537.915 apartamente, cu 4% mai puţin decât la 31 iulie 2010. Numărul debranşărilor a crescut simţitor în lunile iunie şi iulie, adică după anunţul autorităţilor de a renunţa la subvenţia de la bugetul de stat. Astfel, spre deosebire de luna mai, când au ieşit din sistem 1.486 de consumatori, în iunie s-a debranşat 3.881 de apartamente, iar în iulie - 7.783.
Ce înseamnă acest lucru? „Oamenii se vor încălzi electric, ceea ce va duce la creşterea consumului de electricitate", a declarat Marian Cernat, directorul Dispeceratului Energetic Naţional. El a adăugat că, de regulă, în timpul iernii scade producţia de electricitate în cogenerare (simultan cu producţia de energie termică). „În condiţiile în care oricum producţia de energie hidro este mică (din cauza secetei - n.r.), este posibil ca la iarnă să avem probleme în alimentarea cu electricitate", a mai spus Cernat.
Energie mai scumpă
Potrivit acestuia, lipsa energiei hidro, care este cea mai ieftină, va fi suplinită de o producţie mai mare de electricitate pe bază de gaze şi cărbune, mult mai scumpă, ceea ce în final va duce la majorarea preţurilor. „Nu ştim exact cum va fi afectată factura popul