Comisarul pentru Afaceri Monetare, Olli Rehn, anunţă astăzi, la Bruxelles, ce şanse au economiile UE să-şi revină în următoarea perioadă.Veşti proaste pe toată linia: creştere economică lentă, perspective incerte, multe riscuri. "Perspectivele sunt mai sumbre decât se estima în primăvară", a declarat Rehn.
"Slăbirea încrederii este extinsă pe scară largă în toate sectoarele, în rândul consumatorilor şi companiilor. Deteriorarea încrederii se observă printre toate cele mai mari economii ale statelor UE", a anunţat Rehn.
Un factor important care afectează încrederea consumatorilor este legat de locurile de muncă. Eurostat prezintă astăzi detalii despre rata şomajului şi arată că ocuparea a crescut cu 0,3% în zona euro şi cu 0,2 % în toate cele 27 state membre. „E o veste bună sau relativ bună şi ar putea avea un impact de echilibrare a încrederii populaţiei", a mai spus comisarul pentru politică monetară
PIB-ul a crescut cu 0,2% în al doilea trimestru în UE în ansmablu. Comisia Europeană se aşteaptă la o creştere inegală între statele membre. De exemplu, pentru Polonia şi Germania este proiectată o creştere la 4% şi respectiv 2,9% în timp ce pentru Italia şi Spania redresarea e mai redusă 0,7 şi respectiv 0,8%.
Rehn şi-a pregătit terenul în urmă cu o săptămână, la întâlnirea membrilor Comisiei ECON din Parlamentul European, când a spus că perspectivele pe termen scurt de creştere a economiei UE s-au înrăutăţit în comparaţie cu previziunile de primăvară.
"În prima jumătate a anului 2011, economia UE a continuat recuperarea treptată, deşi acest lucru s-a întâmplat într-un ritm mai lent. După o creştere puternică a PIB-ului în primul trimestru (0,8%) în al doilea trimestru s-a înregistrat o creştere mai lentă (la 0,2%). Indicatorii pe termen scurt indică o creştere viitoare moderată pentru zona euro", a spus Rehn.
Stresul de pe pi