Exact cu trei ani în urmă, pe data de 15 septembrie, una dintre cele mai mari bănci de investiţii din lume, Lehman Brothers, anunţa falimentul, fapt ce a condus la scăderi violente pe majoritatea burselor de pe mapamond şi la pierderi mari pentru investitorii de pe burse. Acum, brokerii şi analiştii din întreaga lume văd tot mai probabil un faliment al Greciei şi îi avertizează pe investitori să fie pregătiţi. Şi pentru pierderi, dar şi pentru a face bani.
După falimentul Lehman, indicele BET a pierdut în circa cinci luni aproape 60% din valoare, iar cotaţiile SIF-urilor s-au depreciat cu 75%. Când lucrurile s-au mai calmat, pieţele şi-au revenit, iar indicele BET a revenit în 2010 la nivelul anterior prăbuşirii Lehman Brothers.
În prezent pieţele bursiere se află din nou într-un moment de cumpănă din cauza crizei datoriilor suverane şi a consecinţelor pe care aceasta le poate avea asupra economiilor şi încrederii investitorilor în sistemul financiar, iar pieţele se confruntă din nou cu scăderi puternice şi volatilitate extremă.
Falimentul Greciei pare să se apropie cu repeziciune în condiţiile în care cotaţiile CDS (credit default swap) ale datoriilor statului elen au atins recent nişte niveluri care indică o probabilitate de default de 98% în următorii cinci ani.
"Eu cred că CDS-urile Greciei reflectă opinia pieţei destul de fidel. Concluzia ar fi să ne pregătim pentru un eventual default pentru că este foarte probabil. Este adevărat că lumea s-a cam obişnuit cu ideea de faliment al Greciei, dar ce va urma după nu este decât o tăcere adâncă. Sigur că va fi şi un efect de decelerare a creşterii economice pentru că oamenii vor fi mai prudenţi", a declarat Florin Ilie, şeful departamentului pieţe de capital din cadrul ING.
Reprezentanţii pieţei de capital sunt de părere că probleme din prezent ar putea fi chiar mai ac