Aseara, sefii SIF Transilvania si SIF Muntenia, Mihai Fercala, respectiv Petre Szel, au fost ultimii doi dintre cei patru reprezentanti care au semnat acordul de principiu, prin care Erste ar urma sa preia 24,12% din actiunile BCR platind in cash 105 mil. Euro celor patru SIF-uri, care, de asemenea, ar mai primi si actiuni Erste in valoare totala de circa 330 mil. Euro, au declarat surse apropiate tranzactiilor.
Acordul de principiu, anuntat de Erste aseara printr-un comunicat de presa, are valoarea unui memorandum de intelegere intre parti, si trebuie validat de catre actionarii SIF-urilor pentru ca tranzactia sa se faca. Daca actionarii celor patru SIF-uri semnatare ale acordului – SIF Banat Crisana, SIF Transilvania, SIF Muntenia si SIF Oltenia – nu vor fi de acord cu oferta Erste, acest lucru inseamna ca in scena revine listarea BCR, optiune exclusa din start de catre austrieci, care au reusit timp de sapte ani sa evite acest lucru si au anuntat prin vocea presedintelui bancii, Andreas Treichl (FOTO), ca se vor opune cu toata puterea acestui scenariu.
Primii doi sefi de SIF care au semnat acordul de principiu cu Erste au fost Ioan Cuzman, seful SIF Banat Crisana, si Tudor Ciurezu, seful SIF Oltenia, care in seara zilei de 8 septembrie la sediul BCR de la Universitate si-au exprimat in scris optiunea. Ciurezu este si membru in Consiliul de Supraveghere al BCR, in conditiile in care SIF Oltenia are si cel mai mare pachet de actiuni dintre cele cinci SIF-uri, si anume 6,12%.
Un alt sef de SIF care face parte din Consiliul de Supraveghere al BCR este Mihai Fercala de la SIF Transilvania. Singurul sef de SIF care in acest moment nu are o intelegere cu Erste este Costel Ceocea, seful SIF Moldova. Sursele citate sustin ca, dealtfel, constant pozitia SIF Moldova a fost fie in favoarea listarii, fie pentru cea mai ridicata evaluare de la