Oana Badea, secretar de stat în Ministerul Educaţiei, a declarat joi, la Alba Iulia, că vor reapărea şcolile profesionale, începând din 2012.
Badea a explicat că aceste şcoli vor arăta puţin diferit faţă de cum erau atunci când s-au desfiinţat, adică partea practică va avea o pondere mărită. “Partea de teorie va fi redusă, iar partea de dobândire a meseriei va fi simţitor dezvoltată”, a spus Badea.
Un sondaj recent Aceasta privind învăţământul din România a arătat că 95 la sută din intervievaţi consideră că "şcoala profesională tradiţională era mai bună decât tot ce a fost pus în locul ei începând cu 2003".
Decizia s-a luat, în parte, şi datorită “strigătului oamenilor de afaceri care angajează rezultatul învăţământului preuniversitar şi nu sunt foarte încântaţi de acest produs”, potrivit Oanei Badea.
Pe de altă parte, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, declara în urmă cu o săptămână, că absolvirea lcieului va fi de acum încolo la fel de dur ca şi anul acesta, deoarece nu toată lumea trebuie să ia bacalaureatul. În condiţiile acestea, trebuia oferită o alternativă celor care nu sunt în stare sau nu vor să facă efortul implicat de un bacalaureat foarte exigent.
Un studiu făcut public săptămâna aceasta, de ManpowerGroup Romania, unul dintre liderii pe resurse umane, concluziona că firmele din România întâmpină cele mai mari dificultăţi, din toată zona EMEA (Europa, Orientul Mijlociu şi Africa), în acoperirea posturilor vacante.
Principala ameninţare de pe piaţa muncii, deficitul de muncitori calificaţi
Cuantificat, 53% din firme spun că au probleme la acoperirea poziţiilor disponibile, potrivit studiului Manpower. Este cel mai mare procent înregistrat în toată regiunea EMEA, precizează studiul, şi cea mai mare problemă de pe piaţa locurilor de muncă din România.
Deficitul cel mai mare îl înregistrează, la nivel naţ