Populatia din Romania primeste cel mai ieftin gaz natural. Din toata Uniunea Europeana, romanii platesc cel mai mic pret pentru gaze naturale, arata o analiza realizata de Econtext, pe baza informatiilor obtinute de la institutele de statistica din statele europene.
Totusi, raportat la salariul mediu din tarile blocului comunitar, situatia se schimba radical. Astazi, a venit vremea sa aratam si cat costa gazele naturale care sunt livrate populatiei din tarile europene. Este vorba despre gazele naturale livrate populatiei, nu companiilor. Important! De cativa ani, pretul gazelor naturale este exprimat in kilowatt/ora (kwh) si nu in metri cubi. La nivel global, nu se mai masoara cantitatea efectiva de gaze naturale, ci energia (puterea calorica) obtinuta in urma arderii gazelor naturale.
Prin acesta modalitate de calcul se plateste doar cantitatea de caldura eliberata prin arderea gazelor naturale si nu cantitatea efectiva de gaze naturale, care mai poate contine si alte impuritati. Unitatea de masura utilizata pentru calculul energiei rezultate in urma arderii gazelor naturale este de kilowatt/ora. In procesul de aliniere la standardele europene si de armonizare a unitatilor de masura, Romania adopta si ea exprimarea in kWh a consumului de gaze naturale.
In general, 10 metri cubi de gaze sunt cam 5,4 kwh. In medie, populatia din Romania nu consuma mai mult de 1.200 de kwh pe luna. Inca un aspect important: tarifele prezentate includ toate taxele si sunt valabile pentru luna iunie a acestui an. Pe scurt, sunt exact tarifele care se regasesc in facturile platite de europeni. Sa revenim! Dupa cum spuneam, romanii platesc cel mai mic tarif pentru gaze naturale. Kilowattul de gaze naturale nu ne costa mai mult de 3 eurocenti.
In schimb, cel mai piperat tarif il platesc danezii. Ei sunt nevoiti sa scoata din buzunar putin peste 11 eurocenti pe kilow