O plimbare sau o vizită oficială în Biroul Oval, biroul preşedintelui SUA, reprezintă cu siguranţă un deziderat pentru mulţi şefi de stat, dar şi un obiectiv turistic important pentru cei care trec pragul Casei Albe. La Bucureşti, românii au avut rar ocazia să viziteze biroul preşedintelui Traian Băsescu de la Palatul Cotroceni, ultima oportunitate fiind în anul electoral 2009.
Construit la începutul secolul trecut la recomandarea preşedintelui american William Toward Taft, Biroul Oval a fost refăcut în perioada interbelică după ce a a ars într-un incendiu. Din 1934, încăperea a suferit puţine modificări, preşedinţii schimbând doar covorul, draperiile şi canapelele. Preşedinţii Eisenhower şi Carter nu au adus nici o modificare Biroului Oval în timpul mandatului, în timp ce JF Kennedy a fost asasinat chiar în ziua când noul decor fusese instalat. Din Biroul Oval au fost transmise discursurile importante ale preşedinţilor americani, existând o legătură între fiecare preşedinte şi modul în care a arătat încăperea numărul unu a Americii.
Biroul Oval - Howard Taft
Biroul lui JFK
Ronald Reagan în ultima zi la Casa Albă
În timpul lui George HW Bush, tatăl
Canapelele lui Bill Clinton
Mandatul lui George W. Bush
Merele lui Barack Obama
Obama în timpul unei discuţii
În România, biroul prezidenţial a rămas o necunoscută pentru cetăţeni. Preşedinţii au apărut rar la biroul lor de lucru, românii având ocazia în 2009 să vadă cum arată zona de comandă de la Palatul Cotroceni. În timp ce fotografiile de la Casa Albă îi arată pe liderii SUA în poziţii relaxate, în albumul Palatului Cotroceni se regăsesc doar poze de la întâlnirile oficiale. Spre exemplu, din fotografiile cu biroul lui Traian Băsescu lipseşte un detaliu important: scrumiera prezidenţială. Ea este nelipsi