Marilena Tecaru, o ţigancă din neamul mătăsarilor bate la porţile romilor din Galaţi ca să le explice avantajele medicinei şi de ce e bine să fii la evidenţă la un doctor. În cinci ani, de când lucrează ca mediator sanitar, femeia a avut de luptat cu mentalitatea, frica şi neîncrederea din rândul comunităţilor de romi din oraşul Galaţi.
Când abia începuse să colinde casele romilor din Galaţi ca să-i întrebe de sănătate, Marilena Tecaru era privită cu neîncredere de către semeni. Unii ţigani îi închideau uşa-n faţă şi-o numeau „se gagia", adică „românca" în traducere din limba romani. Asta pentru că Marilena nu are pielea prea închisă la culoare. Curând aveau să-şi dea seama că au numai de câştigat din discuţiile cu mediatoarea sanitară, care le aduce în case un lucru nepreţuit-informaţia.
"NU ŞTIAM CE ÎNSEAMNĂ MEDIATOR"
Marilena Tecaru nu şi-a imaginat niciodată că la tocmai 51 de ani va cunoaşte împlinirea pe plan profesional. Provine dintr-o familie de lăutari, a absolvit doar opt clase, iar de facultate nici nu putea fi vorba. De la 17 ani, după ce s-a măritat, şi-a dedicat energia celor trei copii, iar când aceştia s-au făcut mai mari, a muncit ca zugrav sau menajeră. Odată cu invitaţia de a deveni mediator sanitar, viaţa ei a căpătat alt sens.
„Viorica Gotu, de la Biroul Judeţean pentru romi, mi-a propus să devin mediator sanitar. Nu ştiam nimic de meseria asta, dar am făcut cursuri aici la Galaţi, alături de alte doamne. Nu am studii medicale, dar mă informez din broşuri şi de pe la medici", spune Marilena.A fi mediator sanitar, înseamnă , pe scurt, a facilita comunicarea între reprezentanţii etniei rome şi medici. O însoţim pe Marilena în vizită de lucru la una din „ cazurile sale de succes" , o beneficiară care locuieşte în zona Pieţei Centrale.
FOTO: Iuliana Ghenea, alături de soacră(stânga) şi mediatorul sanitar(dreapta)/