Pe lângă rezervaţia din satul Acriş, o atracţie a zonei este şi Cascada Urlătoarea, un spectacol straniu al naturii. Primăria a amenajat, anul acesta, zona de agrement de lângă obiectiv tocmai pentru a atrage cât mai mulţi turişti.
Dacă continui drumul din rezervaţie spre inima Munţilor Ciucaş, aproximativ doi kilometri de la marginea comunei, ai să întâlneşti un loc de-a dreptul deosebit. Nu este la fel de cunoscută precum cascada Urlătoarea din munţii Bucegi, dar este mai spectaculoasă. Peisajul este de o frumuseţe nemaivăzută: izvoarele de apă ies din munte şi se scurg pe stâncă spre bază în pârâul Urlătoarea. Cascada este de fapt un fenomen hidro-geologic rar, un front liniar de izvoare cu depuneri de calcar. Pânzele de ape subterane alimentează de fapt aceste izvoare. Fenomenul este cu totul deosebit, astfel că poţi merge, pe apă, fără probleme, până la liziera pădurii de unde practic izvoraşele izbucnesc într-un debit constant. „Numele de Urlătoarea este dat de fapt din moşi-strămoşi şi face referire la zgomotul pe care îl scoate apa în cădere", ne-a explicat primarul Vămii Buzăului, Tiberiu Chirilaş.
Zonă de agrement reamenajată
Zona a fost reamenajată în primăvară, creându-se locuri de campare pe marginea pârâului, dar şi punţi de trecere peste apă, precum şi zone de depozitare a resturilor menajere. „Aşteptăm turişti, dar nu ne dorim o dezvoltare bruscă, pentru că o asemenea expansiune naşte monştri şi sunt destule exemple în ţară. Preferăm să practicăm un turism de relaxare, lumea să se poată odihni, când ajunge aici. De aceea, şi în faţa cascadei am făcut nişte amenjări, astfel încât zona să rămână doar de promenată, să nu se extindă partea de campare şi de grătare şi acolo", a precizat primarul Tiberiu Chirilaş.
În contextul dezvoltării zonei, edilii din comună au obţinut fonduri prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, aproxi