Campania anti-fumat este una dintre favoritele comisarului european pentru Sanatate, maltezul John Dalli, ale carui propuneri pentru inasprirea regulilor europene anti-tutun au adunat peste 85.000 de comentarii, un record pe site-ul Comisiei Europene. Cea mai comentata a fost cea a introducerii obligatorii in toate tarile UE a fotografiilor socante pe pachetele de tigari, cele care avertizeaza in privinta efectelor nocive ale fumatului. Mai mult, s-a propus ca 80% din suprafata pachetului sa fie acoperita cu astfel de imagini.
FUMATORII ROMANI AU DORINTA, DAR N-AU VOINTA
Romania este a doua tara europeana care a introdus aceasta obligativitate, inca din 2008. Cerinta este obligatorie in doar alte 5 tari europene. Dovezile stiintifice privind eficienta acestor imagini sunt inca neconcludente, dar situatia 29% din populatia Uniunii Europene fumeaza, dar in ultimul an 31% dintre acestia au incercat sa se lase. Platforma digitala iCoach, pusa la dispozitie de Comisia Europeana, ofera teste si un program personalizat celor care doresc sa se lase de fumat.
platforma iCoachRomaniei ofera un caz particular foarte interesant.
Desi Romania se numara printre tarile europene cu cea mai severa legislatie referitoare la politicile anti-fumat, statisticile spun ca 30% dintre romani sunt fumatori (putin peste media europeana de 29%). Dar aceste cifre pot fi inselatoare. Romania sta atat de bine nu pentru ca fumatorii sunt convinsi sa se lase prin campaniile anti-fumat, ci pentru ca multi romani nu s-au apucat de fumat niciodata: 58%, locul trei printre tarile UE*.
Daca privim spre cifrele care pot indica cat de bine sunt aplicate in Romania masurile anti-fumat, vom avea o surpriza: romanii sunt pe ultimul loc in Europa ca numar al celor care au reusit sa renunte la fumat. Asta desi fumatorii romani se numara printre europenii cei