Şefa FMI a cerut ca ţările să lase deoparte „interesele partizane“, deoarece economia mondială a intrat într-o „fază periculoasă“. Opţiunile pentru o revenire susţinută a economiei se îngustează, a scris Lagarde într-un articol de opinie publicat într‑un cotidian german.
În condiţiile prognozelor sumbre ale eurozonei, Christine Lagarde a cerut ca ţările să lase deoparte „interesele partizane", deoarece economia mondială a intrat într-o „fază periculoasă". Între timp, Comisia Europeană a avertizat că Europa va stagna din nou, în curând. „Cred că există calea unei reveniri a economiei, deşi această cale este mai îngustă ca înainte şi încă se îngustează continuu", a scris ea în articolul publicat ieri în cotidianul german „Handelsblatt". Şefa FMI a exprimat aceeaşi idee şi într-un discurs ţinut la Washington, înaintea reuniunilor FMI şi Băncii Mondiale de săptămâna viitoare.
„Fără o acţiune colectivă, îndrăzneaţă, există un risc real ca economiile majore să intre din nou în declin, în loc de a‑şi reveni", a declarat Lagarde. Devenită şefă a FMI după plecarea compatriotului său, Dominique Strauss-Kahn, Christine Lagarde va prezida săptămâna viitoare prima sa reuniune anuală a FMI, instituţie care cuprinde 187 de state. Ea a afirmat că, în prezent, creşterea economiei mondiale încetineşte, iar economiile avansate se confruntă cu „o revenire anemică şi cu hopuri". Prin contrast, economiile emergente se confruntă cu presiuni din cauza „supraîncălzirii", care generează creşterea inflaţiei, creşterea creditelor şi extinderea deficitelor de cont curent.
Lagarde a explicat că revenirea economică slabă şi fragilitatea situaţiei financiare a ţărilor, instituţiilor financiare şi populaţiei se agravează unele pe altele, alimentând criza de încredere, cu impact asupra consumului, investiţiilor şi pieţei muncii. „Acest cerc vicios ia avânt şi este agravat de i