Nutriţioniştii susţin că această legumă are rol terapeutic în peste 100 de afecţiuni şi puţine contraindicaţii. Varza conţine compuşi anticancerigeni, antihemoragici şi antioxidanţi. De asemenea, ea are calitatea de a stimula imunitatea organismului.
Datorită proprietăţilor curative, varza ar trebui introdusă în dietă de cel puţin trei ori pe săptămână, recomandă nutriţioniştii. Ea conţine vitamine (A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E şi K) şi minerale (magneziu, potasiu, calciu, fier) care, printre altele, ajută organismul să facă faţă agenţilor patogeni (virusuri şi bacterii) cu care venim zilnic în contact. În funcţie de preferinţe, putem opta între patru sortimente de varză (albă, roşie, creaţă şi de Bruxelles), ale căror valori terapeutice au fost evidenţiate de studiile realizate de-a lungul timpului. În primul rând, varza este o sursă importantă de fibre alimentare, indispensabile pentru facilitarea tranzitului intestinal.
Pe de altă parte, s-a observat că riscul de cancer de colon este mai mic în rândul persoanelor care introduc varza frecvent în dietă. De altfel, proprietăţi anticancerigene considerabile are varza roşie, datorită antocianinei, o substanţă care îi dă culoarea specifică. Potrivit unui studiu publicat în urmă cu şapte ani în „Journal of Biomedicine and Biotechnology" , antocianinele încetinesc dezvoltarea celulelor cancerigene şi stopează formarea de noi tumori.
Previne îmbătrânirea şi protejează stomacul
Persoanele care doresc să-şi menţină aspectul tânăr mai mult timp ar trebui să consume zilnic 300 g de varză, potrivit specialiştilor de la Clinica Mayo. Varza, şi îndeosebi cea creaţă, conţine cantităţi importante de vitamine (A, C şi E) cu puternic efect antioxidant. Antioxidanţii combat radicalii liberi, molecule care accelerează procesul de îmbătrânire şi care, în mod obişnuit, se produc în organism pe fon