Români vor cheltui pe vin 350 de milioane de euro în acest an, potrivit estimărilor reprezentanţilor Patronatului Naţional al Viei şi Vinurilor (PNVV). Din cauza crizei, piaţa vinurilor a scăzut cu 100 de milioane de euro în ultimii trei ani, de la 450 de milioane de euro în anul 2009.
"În această perioadă producătorii şi comercianţii de vinuri au trebuit să se readapteze la o nouă formă a cererii îndreptată îndeosebi către vinurile din categoriile medium şi ieftin. Vinurile din categoria premium au înregistrat scăderi semnificative în cota de piaţă", a spus Ovidiu Gheorghe, directorul general al PNVV.
El a arătat că importurile masive de vin vărsat din acest an se explică mai ales prin producţia scăzută de vin naţional în 2010.
Toamnă cu vinuri de bună calitate
Pe de altă parte, românii vor avea parte în acest an de vinuri de calitate ridicată, iar producţia este peste media ultimilor ani, dau asigurări reprezentanţii Patronatului Naţional al Viei şi Vinurilor.
Ovidiu Gheorghe spune că vremea călduroasă din ultima lună va conduce la o calitate ridicată a vinului în acest an, iar "diferenţele semnificative de temperatură între zi şi noapte contribuie la îmbogăţirea potenţialului aromatic al vinurilor".
Culesul viilor urmează să înceapă în această săptămână în majoritatea regiunilor ţării. Excepţie fac regiunea de vest a ţării unde culesul a debutat cu începutul lunii septembrie şi regiunea Transilvaniei unde în fiecare an culesul viilor începe la sfârşitul lunii septembrie - începutul lunii octombrie.
"Deşi anumite zone au fost afectate de grindină - Buzău - Pietroasa - sau de îngheţul târziu din luna martie - Vrancea, Iaşi, Huşi , din punct de vedere cantitativ prognozăm o producţie peste media ultimilor ani, la circa 6,5 milioane hl vin. În Dealu Mare anul acesta se va atinge o recoltă foarte bogată, cu aproximativ 20