Euro a ajuns să se tranzacţioneze ieri pe piaţa valutară la niveluri de 4,30 lei, după o săptămână de creştere accelerată a cotaţiilor, însă în ultima parte a zilei a început să dea înapoi, revenind spre 4,27 lei.
BNR a calculat un curs de 4,2940 lei pentru un euro, în creştere cu 4,8 bani faţă de acum o săptămână. Euro nu a atins nivelul 4,30 nici la cursul calculat de Banca Centrală Europeană.
La casele de schimb valutar ale băncilor euro s-a dus însă vizibil peste pragul de 4,30 lei. BCR, cea mai mare bancă de pe piaţă, vindea ieri euro cu 4,3350 lei, în timp ce Bancpost avea euro la vânzare cu 4,3560 lei, iar la BRD, a doua mare bancă, euro avea un preţ de nu mai puţin de 4,37 lei.
Cursul leu/euro a evoluat "extrem de rezonabil" comparativ cu impactul pe care l-au avut tulburările externe asupra zlotului, forintului şi chiar asupra coroanei cehe, afirmă surse din BNR. În ultima săptămână, zlotul şi forintul s-au depreciat cu câte 4,3%, în timp ce leul doar cu 1,6%.
Mişcările sunt însă mai ample în Polonia şi Ungaria inclusiv pentru că acolo există şi pieţe financiare de adâncime, nu ca la Bucureşti, unde volumele de tranzacţionare sunt în general reduse. De asemenea, Polonia şi Ungaria au pieţe de capital relevante care pot antrena şi mişcări de curs de schimb.
În acelaşi timp, percepţia privind Ungaria s-a deteriorat din cauza planului anunţat de guvern pentru protejarea populaţiei cu credite în euro de creşterea cursului.
BNR monitorizează cu atenţie evenimentele externe, existând o anumită precauţie, însă banca centrală nu a intervenit deloc pe piaţă în ultimul timp.
Banca Naţională susţine constant că nu ţinteşte niciun nivel de curs, iar piaţa este liberă.
Euro a ajuns să se tranzacţioneze ieri pe piaţa valutară la niveluri de 4,30 lei, după o săptămână de creştere accelerată a cotaţiilor, însă în ulti