Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB) poate să aibă acces şi la veniturile din privatizări în situaţii excepţionale, Guvernul urmând să ofere sumele necesare sub formă de împrumut în cel mult 15 zile de la solicitarea lor.
Prevederea, discutată cu FMI încă din 2009, a fost inclusă într-o ordonanţă care a fost aprobată şi publicată recent în Monitorul Oficial (OG 13/2011). FMI a cerut autorităţilor române să privatizeze, să restructureze sau să închidă companiile de stat. La resursele financiare ale Fondului au fost incluse şi veniturile provenind din activitatea de administrator special, administrator interimar sau lichidator.
Cele mai multe dintre resursele Fondului de Garantare a Depozitelor vor putea să fie utilizate pentru plata compensaţiilor aferente depozitelor garantate sau, după caz, pentru finanţarea, inclusiv prin emiterea de garanţii, a operaţiunilor ce implică transfer de depozite garantate.
Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar avea la jumătatea anului disponibilităţi de 2,1 mld. lei (500 mil. euro) cu care ar putea să intervină pentru a despăgubi deponenţii în eventualitatea în care o bancă ar intra în faliment. Dacă se compară, suma ar fi de circa patru ori mai mare decât compensaţiile plătite deponenţilor garantaţi în cazul a şapte bănci intrate în faliment în ultimii 12 ani, respectiv 512 mil. lei.
Resursele fondului la jumătatea anului ar reprezenta aproximativ 1,6% din valoarea depozitelor garantate, în creştere faţă de 1,2% la jumătatea anului trecut, nivelul poziţionând FGDB în categoria schemelor de garantare a depozitelor din Uniunea Europeană cu cele mai mari grade de acoperire a expunerii.
Până acum, FGDB a plătit în cazul falimentelor bancare doar compensaţii pentru depozitele garantate ale populaţiei, nefiind posibil transferul activelor către o altă bancă şi asumarea de către ac