Monica Macovei, fostul ministru al Justiţiei, spune că a avut momente grele în care credea că nu va putea schimba nimic în ceea ce priveşte corupţia clasei politice din România.
Europarlamentarul român Monica Macovei (52 de ani, PDL), membru PPE în Parlamentul European, nu a abandonat lupta cu corupţia politică şi spune că nu uită nicio clipă de interesele României. Mai susţine, pe tema Schengen, contrar declaraţiilor colegilor săi români, că ţările care se opun aderării noastre la spaţiul fără frontiere au dreptate să lege în mod direct corupţia de aderarea la spaţiul Schengen, dar şi absorbţia slabă a fondurilor europene de Mecanismul de Cooperare şi Verificare în Justiţie. Vrea să schimbe atitudinea românilor care merg la vot şi care sunt de acord cu realităţi de genul „Să fure, dar să să facă şi pentru noi". Mai vrea să sancţioneze şi atitudinea politicienilor români care „vor să nu respecte reguli, să păcălească" şi care erodează credibilitatea României la Bruxelles.
În Parlamentul European, principala preocupare a Monicăi Macovei este lupta anticorupţie. „Entuziasmul pentru o idee te face un bun vorbitor", spune Macovei. Barierele au un efect invers, susţine ea. „Am avut şi am momente grele în care mă gândesc că nimic nu poate schimba lucrurile", spune Macovei. „Dar sunt scurte", continuă ea. Predomină starea cealaltă: Nu mă las şi nu vă las!". În acţiunile sale împotriva corupţiei clasei politice din România, „cu cât s-au opus mai mult colegii mei, cu atât mai mult m-am întărit şi mi-am spus că trebuie să fac asta", mai spune europarlamentarul.
Reguli UE anticorupţie
În Parlamentul European a iniţiat, împreună cu alţi colegi, o rezoluţie pentru o Politică europeană anticorupţie. Acest mecanism ar reduce semnificativ pierderile provocate de corupţie, care se ridică la 120 de miliarde de euro pe an, mai exact 1% din PIB UE.