Cea mai mare tranzactie din acest an, prin care patru din cele cinci SIF-uri vand grupului austriac Erste 24,12 la suta din BCR, valoarea ridicandu-se la 435 de milioane de euro, atat in cash, cat si in actiuni, ar putea reprezenta o incercare a sistemului bancar local de a se adapta la tendinta internationala de comasari, potrivit analistilor.
Totusi, in acelasi timp, ar putea reflecta si faptul ca piata bursiera din Romania nu functioneaza la capacitatea maxima, lucru demonstrat, de fapt, si de esecul inregistrat de listarea Petrom, in aceasta vara.
"Listarea pe bursa nu prea da rezultate, in momentul de fata. Bursa nu functioneaza la capacitatea la care ar trebui sa functioneze, au mai fost rateuri. Eu apreciez ca masura care a fost luata s-a potrivit cu posibilitatile reale pe care le are economia noastra de a valorifica acest lucru", a declarat, pentru Ziare.com, analistul economic Mircea Cosea.
SIF Banat Crisana, SIF Oltenia, SIF Muntenia si SIF Transilvania vor primi, fiecare, cate 25,6 milioane de euro, plus actiuni in cadrul grupului bancar austriac, evaluate la 82 de milioane de euro.
In total, Erste va cumpara de la cele patru societati financiare inca 2,618 miliarde de actiuni ale bancii romanesti.
"Intotdeauna a fost strategia noastra sa avem cel mai mare pachet de actiuni in subsidiarele noastre si suntem bucurosi ca avem aceasta posibilitate si in Romania. In ciuda ultimei perioade, mai dificile, Erste Group, drept investitor strategic, are planuri pe termen lung, prin urmare ne mentinem increderea si angajamentul in Romania", a declarat directorul financiar al Erste, Manfred Wimmer.
Potrivit acordului incheiat cu cele patru SIF-uri, acestea nu vor mai avea dreptul sa ceara listarea BCR pe Bursa de Valori Bucuresti, asa cum era prevazut in contractul de privatizare.
Ins