Proiectul de rezoluţie, care a întrunit 533 de voturi pentru, doar 3 împotriva şi 11 abţineri, cere Comisiei Europene măsuri concrete şi norme comune pentru sancţionarea cazurilor de corupţie, iar statelor membre le solicită un sprijin politic clar pentru punerea în practică a acestor norme.
Europarlamentarul român Monica Macovei, care se află printre iniţiatorii rezoluţiei, a spus, în timpul dezbaterilor din PE, că „cetăţenii europeni, care respectă legile şi care plătesc taxe trebuie să fie siguri că banii nu se scurg în corupţie, fraudă şi abuzuri". Potrivit documentului, pierderile provocate de corupţie în Uniune se ridică la 120 miliarde de euro pe an, o sumă similară cu bugetul anual al UE.
Rezoluţia votată ieri de PE nu are caracter legislativ, dar este mai mult decât o măsură simbolică, spune Ioan Enciu, liderul deputaţilor PSD din Parlamentul European.
„Este un semnal în actuala criză economică şi financiară, în care pot apărea mai multe cazuri de corupţie, şi în care fondurile europene nu sunt întotdeauna folosite în mod legal", spune europarlamentarul. În plus, este o recomandare pentru Comisia Europeană privind viitoarele măsuri anticorupţie, adaugă el.
Europarlamentarul Renate Weber, din grupul liberalilor, spune la rândul său că, prin acest document, europarlamentarii îşi exprimă voinţa de a avansa în combaterea corupţiei şi merg mai departe decât o raportare făcută recent de Comisia Europeană.
Primii paşi
Comisarul European pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmström, le-a prezentat luna aceasta europarlamentarilor o serie de măsuri pentru combaterea corupţiei în UE, printre care se află, pentru prima dată, un mecanism de evaluare a măsurilor anticorupţie în toate statele UE, şi un Raport anticorupţie, care va fi emis de CE începând din 2013, care să scoată în evidenţă punctele vulnerabile în cele 27 de ţări mem