La 118 de ani de la naşterea lui Albert Szent-Gyorgyi, fiziolog, Google şi-a schimbat logoul, care este dominat de două portocale. Apariţia portocalelor în Doodle Google se datorează faptului că Albert Szent-Gyorgyi a descoperit vitamina C şi reacţiile acidului citric.
Născut în Budapesta, Ungaria, faimosul fiziolog şi biochimist Szent-Györgyi şi-a început studiile la Budapesta, unde a obţinut titlul de doctor în medicină în anul 1917. Şi-a continuat studiile la Pressburg (în prezent Bratislava), Praga, Berlin, Leiden şi Groningen şi, în cele din urmă, a obținut doctoratul în chimie la Cambridge.
Szent-Györgyi poate fi considerat prima persoană de origine română care a primit Premiul Nobel. Tatăl său a fost un nobil moşier născut la Târgu-Mureş, a cărui familie a deţinut domenii extinse în judeţul Hunedoara. Albert Szent-Györgyi a primit Premiul Nobel pentru Medicină în 1937, cu decenii înaintea lui Emil Palade, celălalt laureat român al celebrului premiu. Pe lângă o activitate ştiinţifică impresionantă, cea mai mare descoperire a sa fiind vitamina C.
Albert Szent-Györgyi s-a concentrat pe chimia respiraţiei celulei şi a încercat să descrie interdependenţa activităţii oxigenului şi hidrogenului. Încă din timpul cercetărilor sale la universitatea olandeză, Szent-Györgyi a identificat un compus prezent în ţesuturile plantelor şi animalelor care blochează oxidarea catalizată de enzime a fructelor şi legumelor. De exemplu, transformarea culorii unei felii de măr când este expusă la aer este rezultatul unei oxidări catalizate de enzime.
La Cambridge, şi-a continuat cercetările, încercând să izoleze această substanţă din glandele adrenale, iar la întoarcerea în Ungaria a constatat că vindecă scorbutul. Aceste descoperiri l-au determinat să caute o sursă mai abundentă pentru acest compus şi până la urmă a reuşit să o izoleze din kilograme din papri