Prof. Univ. Ahmet Turan Demirbağ se află săptămâna aceasta, împreună cu alţi profesori din Turcia, în vechea cetate a Tomisului unde participă la un Seminar de Formare şi Perfecţionare Etnofolclorică.
A făcut parte din echipa care a pus bazele faimoasei trupe „Focul Anatoliei”, a fost director al şcolii la care se formează, încă de la cele mai fragede vârste, dansatorii celebrului grup de dansuri, a predat în ţări precum Olanda, Ungaria, SUA, Japonia, Italia, Germania, este recunoscut în Turcia, unde predă la Conservatorul din cadrul Universităţii Tehnice din Istanbul, iar acum se află, în premieră, şi la Constanţa.
Specialist fiind în dansuri din zona balcanică, prof. univ. Ahmet Turan Demirbağ predă tehnici de dans instructorilor care au în grijă ansamblurile de dansuri din cadrul Uniunii Democrate Turce din România, precum şi cadrelor didactice care au înfiinţat ansambluri în şcolile din Constanţa în care se studiază limba turcă.
Dansul ca un puzzle
I-a găsit pe cursanţi la început de drum, iar prin tehnicile pe care le predă, prof. univ. Ahmet Turan Demirbağ încearcă să completeze zestrea folclorică tradiţională cu necesarul de teorie şi, totodată, să le împărtăşescă celor aproximativ 30 de participanţi la seminar arta predării dansului... „Am privit un dans de pe internet şi am înţeles cum se structurează el, cum se împarte practic pe bucăţele, am învăţat să înţelegem rostul fiecărei bucăţi din puzzle-ul neconvenţional al mişcării şi am deprins din tainele predării acestor tehnici către discipolii noştri cei mai mici. Astăzi a fost o zi plină şi chiar nu a fost loc de plicitseală la cursul domnului profesor Demirbağ”, a declarat Serin Turkoğlu, preşedinte al Comisiei de Cultură din cadrul UDTR. În colaborare cu Serin Turkoğlu, părintele Focului Anatoliei vrea să demareze un alt proiect. Este vroba despre o cercetare care să vi