La Benghazi, fieful rebelilor anti-Gaddafi din Libia, preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, a fost primit cu urale şi ovaţii de oamenii din oraş. A fost o mişcare mediatică bine calculată de şeful de la Elysee, care a vrut să "fure" din spaţiul de emisie acordat de presa franceză primei dezbateri din alegerile primare, desfăşurate de Partidul Socialist de Opoziţie, în contextul prezidenţialelor de anul viitor.
Şeful statului francez a mai vrut să puncteze şi pe plan extern prin vizita sa în Libia, având în vedere că ONU va organiza marţi o conferinţă internaţională despre Libia. Este o tactică bună pentru a face uitat trecutul nu tocmai vesel de concubinaj politic şi economic dintre Elysee şi Tripoli condus de colonelul Gaddafi, conchide Le Monde.
Die Welt: Palestinienii vor să profite de izolarea Israelului
În faţa Adunării Generale a ONU, palestinienii vor să forţeze o recunoaştere statală a teritoriilor lor: Cisiordania şi Fâşia Gaza. Este o modalitate de a evita, în continuare, o înţelegere de pace directă cu Israelul. Niciodată Israelul nu a fost atât de izolat pe plan internaţional şi regional. Turcia e în plin conflict diplomatic cu Ierusalimul, Egiptul permite atacuri asupra ambasadei israeliene, iar în Iordania se cere evacuarea sioniştilor.
Nici în celelalte state arabe atitudinea faţă de poporul evreu nu este mai drăgălaşă. Întregul context–completat de demersul unilateral al palestinienilor–este un asalt perfect asupra Israelului. E drept că Israelul are mare parte din vină, pentru că nu a vrut să renunţe în ruptul capului la extinderea coloniilor evreieşti în teritoriile ocupate. Dar demersul de recunoaştere statală–într-un for notoriu pentru poziţia sa anti-israeliană–ar trebui stopat din următorul motiv: pacea nu va fi durabilă niciodată fără ca ambele părţi să facă o serie de compromisuri dureroase.
Fără