Pe la 1929 Principesa Ileana înnobila bronzul prin placheta umanitară: Dei Mater Stella Mares. Fiica Regelui Ferdinand şi a cochetei Maria, îndrumată de Ion Jalea şi Jean Steriadi, aducea un colţ din faleza cu coloane corintice de la Balcic pe o plachetă rugăciune: deasupra largului mării scrie cu majuscule: "NĂDEJDE PENTRU CEI ÎN PREAJMA VIEŢII, APĂ VIE PENTRU CEI ÎNSETAŢI, ODIHNĂ PENTRU CEI OSTENIŢI, PACE PENTRU CEI SBUCIUMAŢI. " Este reversul plachetei! Pe faţă, acolo unde este şi semnătura, este dedicaţia şi rugăciunea în latină: "DEI MATER STELLA MARES ORA PRONOBIS". Niciun cuvânt despre România... Sculptarea şi emiterea plachetei sunt unele dintre gesturile nobile ale familiei regale, care a făcut România Mare.
La o licitaţie dedicată regalităţii (27 sept. Opera Naţională www.artmark.ro), placheta a ajuns obiectul de deschidere. Deschide de fapt o mică istorie a regalităţii, o mică istorie care cuprinde de la elemente oficiale, documente, însemne regale, medalii, fotografii, la fragmente comune de viaţă, de la brichete, o cană (halbă) de bere, un lornion, o ramă foto, farfurii, tacâmuri, manuşi de damă, un set de toaletă etc... Multe dintre obiectele licitate nu au trecut niciodată măcar pe lângă vreun reprezentant al Casei Regale dar au legătură cu educaţia, eleganţa, eticheta, nobilii acelei Românii. Minunat este că preţurile sunt pentru toată lumea, de la zeci la zeci de mii de euro, preţuri atipice pentru Casa Artmark, colecţionară de vânzări de sute de mii de euro altfel.
Din păcate România regală este doar o amintire... Fără muzeu, cu istoria ruptă în fragmente, regalitatea este încă o poveste spusă fragmentar pentru tineri. Aşa cum este de fapt şi istoria românilor simpli din toate timpurile. Nicolae Grigorescu, liderul artelor plastice de la noi, a pictat peisaje, oameni, case care nu mai există astăzi. La fel şi Luchian, Tonitza, Petraşc