În culturism, locul întâi la concursul Mister Olympia este echivalentul Oscarului din cinematografie sau al Cupei Stanley din hochei. Vârful performanţei, un trofeu râvnit, care aduce notorietate şi bani.
Mersul la sală a devenit o modă şi în România. Oameni de toate vârstele şi categoriile sociale trag de fiare şi de scripeţi în porţii bine definite, în funcţie de chef şi de obiectivele personale. O fac pentru sănătate, pentru a-şi umfla muşchii sau pentru că aşa dă bine. Există însă şi o categorie specială pentru care culturismul a depăşit stadiul de hobby, devenind un scop în viaţă. La noi şi oriunde pe glob. Pentru toţi aceştia, există un ţel suprem: Mister Olympia.
Stereotip de 20 de ani
Cel mai important concurs de bodybuilding din lume se desfăşoară în acest weekend la Las Vegas. 23 de sportivi profesionişti din 11 ţări sunt aşteptaţi să-şi prezinte "pachetele" într-un show de zile mari la Hotelul Orleans. Favorit este Jay Cutler (38 de ani), un american care a câştigat patru din ultimele cinci ediţii ale competiţiei. "De 20 de ani fac acelaşi lucru în fiecare zi: mănânc, dorm şi mă antrenez", explică Jay, un colos de 1,75 m, 125 de kg şi cu o circumferinţă a pieptului de 150 cm!.
Steroizii, subiect tabu
Consumul fizic este enorm. În fiecare zi, Jay arde între 4.000 şi 7.000 de calorii la cele două antrenamente (un om normal are nevoie de 2.000 de calorii zilnic), iar pentru a face faţă mănâncă o dată la două ore şi jumătate! Hrana este suplimentată cu praf de proteine, aminoacizi, creatină sau alte susţinătoare. Despre steroizi nu vorbeşte nimeni, este subiect închis, deşi toată lumea ştie că fără ele nu se poate.
Bodybuildingul este sport costisitor şi doar cei de la vârf, profesioniştii, câştigă bani. Cutler are o situaţie specială: deţine o afacere în imobiliare care îi aduce sute de mii de d