Guvernul României a alocat peste 100 de milioane de euro, în 2010, pentru susţinerea proiectelor a zeci de organisme internaţionale. Nimic de zis, dacă vorbim de cotizaţiile obligatorii pe care le avem de plătit către NATO, ONU sau Banca Europeană de Investiţii. Însă generozitatea cabinetului Boc a vizat organizaţii care nu aduc niciun serviciu României.
În plus, este dificil să evaluăm beneficiile obţinute de ţara noastră de pe urma acestor afilieri internaţionale, demonstrează o anchetă a ziariştilor de la Fin.ro.
Sume importante au fost alocate unor instituţii al căror domeniu de activitate nu are nicio o legătură directă cu România.
Conservarea habitatelor din Marea Mediterană, salvarea păsărilor din zona african-eurasiatică sau promovarea culturii franceze sunt câteva dintre proiectele în care Guvernul României a investit sume uriaşe. Asta se întâmplă în timp ce în Marea Neagră şi în Delta Dunării sunt multe specii de plante şi animale pe cale de dispariţie, iar pentru românii din Valea Timocului nu s-au găsit niciodată fonduri.
Cele mai generoase ministere au fost, anul trecut, Ministerul Finanţelor Publice, cu peste 43 de milioane de euro şi Ministerul Apărării Naţionale, cu aproape 34 de milioane de euro. Ministerul Educaţiei a contribuit cu peste 14 milioane euro, iar Ministerul Afacerilor Externe, cu 11 milioane. Deşi nu s-au sfiit să sponsorizeze instituţii de peste hotare, multe dintre aceste ministere nu şi-au trimis specialiştii la adunările internaţionale, motivând tocmai lipsa banilor.
La polul opus, ministerele cu cele mai mici cotizaţii sunt Ministerul Sănătăţii (256.000 de euro), Ministerul Comunicaţiilor (218.000 de euro), cel al Muncii (200.000 de euro) şi Ministerul Dezvoltării Regionale (170.000 de euro).
Guvernul României a alocat peste 100 de milioane de euro, în 2010,