Gazprom a semnat, ieri, un acord cu partenerii străini - compania italiană ENI, cea germană Wintershall şi cea franceză EDF - pentru construirea gazoductului South Stream, destinat să aprovizioneze cu gaz rusesc Uniunea Europeană, via Marea Neagră. Acordul de acţionariat a fost semnat în cadrul Forumului de investiţii „Soci-2011", în prezenţa premierului rus Vladimir Putin.
Acţionariatul arată astfel: Gazprom 50%, Eni 20 %, EDF şi Wintershall câte 15%. Primul tronson cu o capacitate de 15,75 miliarde metri cubi pe an va fi dat în exploatare până în 2015. „Kommersant" notează că autorităţile europene exercită presiuni asupra participanţilor la proiectului rus, în favoarea proiectul european Nabucco, şi îl citează pe comisarul european pentru energie, Guenther Oettinger, care a cerut Moscovei să înceteze să mai exercite presiuni la adresa Azerbaidjanului şi Turkmenistanului.
Ucraina se simte ameninţată economic
Paolo Scaroni, director executiv al ENI, a declarat că secţiunea submarină a conductei costă 10 miliarde de dolari. În final, gazoductul South Stream va transporta până la 63 de miliarde de metri cubi de gaz pe sub Marea Neagră către Europa Centrala şi de Sud. Conştient că după ce South Stream va intra în funcţiune, ţara sa va fi văduvită de banii pe care-i ia acum pentru tranzitul gazului rusesc către Europa, preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici a propus Rusiei ca gazoductul South Stream să treacă pe teritoriul Ucrainei şi nu pe sub fundul Mării Negre. Răspunsul reprezentantului Gazprom,Valeri Golubev, a venit prompt: nu este rezonabil din punct de vedere economic.